Caixes niu

Els ajuntaments d’Igualada i de Vilanova del Camí col.laboren en aquest projecte.

Què és una caixa niu

Una caixa-niu és una estructura artificial, que es col·loquen en els boscos, per tal que puguin ser utilitzades principalment pels ocells que fan niu a les cavitats dels arbres. Quan els boscos no hi ha arbres vells que tinguin cavitats naturals on els ocells puguin nidificar-hi, les caixes-niu són especialment útils. Les aus insectívores són especialment beneficioses per als homes, ja que funcionen com a insecticides naturals. Les caixes-niu es col·loquen per afavorir la nidificació de les espècies insectívores beneficioses per l’home .

Com es construeix

És aconsellable construir les caixes niu amb fusta, que no sigui conglomerat, ja que amb la humitat es fan malbé. Es pot utilitzar fusta de palets lliure de productes químics, ja que d’aquesta manera reutilitzem un residu. Quan construïm una caixa les mides són aproximades. El què sí té importància és l’orifici d’entrada, ja que el seu diàmetre determinarà que hi nidifiqui una o altre espècie.

Com es col·loquen

Les caixes niu s’han de col·locar penjades d’una branca gruixuda que aguanti el pes de la caixa. Es poden col·locar enganxades al tronc i la part inferior subjectada a una altra branca. L’avantatge és la facilitat per netejar-la i realitzar el control, però pot suposar un augment en el perill de depredació dels pollets.  Aquest fet pot suplir-se pel sistema antidepredació. L’altre forma de col·locar-la és separada del tronc uns 0’5 m i penjada. Dificulta l’accés dels depredadors, però amb el temps la teulada es desclava amb el pes del propi niu i de la caixa, posant en perill la vida dels pollets.  La direcció del forat serà, preferentment, sud-est, així, després de les fredes nits, els primers raigs del sol escalfen la caixa.

On es col.loquen

Les caixes niu s’han de col·locar en una zona on l’ocell tingui aliment i tranquil·litat, i on l’exposició de la caixa sigui a l’ombra o mitja ombra. Si es tracta d’un jardí, a més haurem de tenir en compte de col·locar-la en un lloc tranquil. Es recomana penjar-la a uns tres o quatre metres d’alçada. Les caixes niu s’han de col·locar abans de finals de gener.

Control de la caixa

Un cop col·locades, caldrà fer un seguiment de la caixa, mitjançant un control periòdic, per tal de deduir-ne l’èxit de l’ocupació. Si tenim èxit, podrem observar moviment d’aus a la caixa des de finals de març fins a principis de juny. L’observació s’ha de realitzar interferint el menys possible amb les aus. Durant la tardor cal fer la a neteja de la caixa, per afavorir la nidificació de l’any següent.

Si tens dubtes o preguntes, pots posar-te en contacte amb nosaltres a geden@geden.es

Plànol de Construcció d’una caixa niu

Fitxes de les espècies més comuns que les ocupen

Clica sobre l’espècie que vulguis conèixer.

Mallerenga blava
Mallerenga carbonera
Mallerenga emplomallada
Mallerenga petita
Pardal comú
Pardal xarrec
Raspinell comú

Nidificacío del any 2010  a la Comarca de l’Anoia

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Caixes niu, ESTUDIS DE LA FAUNA I FLORA i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *