Que fem amb els residus?

Cada persona produeix 560 Kg de residus a l’any. Concretament l’any 2009 es van recollir selectivament a Catalunya el 37,6% dels residus municipals generats. Si tots col·laborem en la separació dels residus contribuirem a la conservació del entorn i gaudirem de ciutats més netes i mes saludables.     

Que poden fer nosaltres?

Reduir

No adquirir productes innecessaris que generin molts residus.  És important evitar els envasos d’un sol ús i adquirir envasos de gran capacitat i reutilitzables.   

 • Anar a comprar amb cistell o bosses de roba.
 • Evitar la compra de productes amb excés d’embolcalls
 • Adquirir els aliments a granel, per evitar els envasos.
 • Utilitzar productes que puguin tenir diversos usos, i evitar els articles d’un sol ús com mocadors de paper, rotlles de cuina, etc.
 • Eliminar la utilització del paper d’alumini, i utilitzar carmanyoles.
 • Eviti aquells aparells que funcionen amb piles. Si no és possible, utilitzi piles recarregables.

Reutilitzar

Utilitzar els productes per altres finalitats.   

 • Aprofitar els fulls per les dues cares abans de llençar-lo al contenidor de paper.
 • Reutilitzar els tetrabriks com a torretes per flors.
 • Utilitzar els pots de vidre per guardar-hi coses: pasta, farina o llegums, llapis.

Reciclar

Passa el ratoli per sobre de la imatge.

This movie requires Flash Player 9
Clica aqui per jugar al Joc de reciclatge  

Paper    

La fabricació de paper és un  procés molt contaminant, poc respectuós amb el medi ambient i amb un alt cost energètic.
Per cada tona de paper que es produeix, es consumeix aproximadament 100-300 m3 d’aigua, i la contaminació atmosfèrica es l’equivalent al que genera una població de 10 milions d’habitants. També és molt important recordar que la producció de paper esgota els recursos naturals, ja que s’han de talar milions d’arbres. Si reciclem el paper, s’estalvia un 30% d’energia en el procés de fabricació. Per cada tona estalviem 28 mil litres d’aigua i 17 arbres.  El fet de no reciclar provoca que nosaltres llencem el paper però que les empreses comprin paper a altres països, suposant una greu despesa econòmica.Per a fer una tona de paper cal talar 5’3 hectàrees de bosc. El consum anual en el nostre país obliga a tallar uns 20 milions de arbres.   

Podem

 • Reduir el consum de paper i reutilitzar el paper per les dues cares.
 • Utilitzar productes fabricats de paper reciclat.
 • Separar el paper i cartó usat.

Vidre

El vidre s’obté per fusió a uns 1500 ºC de sorra de sílice, carbonat sòdic i calcària. Les matèries primeres son limitades i pràcticament esgotades,  el cost energètic  de fabricació és elevat, al igual que la quantitat d’aigua utilitzada i a més s’utilitzen molts àcids, que produeixen contaminació atmosfèrica.  El vidre és 100% reciclable, el reciclatge necessita un 26% menys d’energia. El material generat per reciclatge redueix en un 20% la contaminació atmosfèrica. És important però realitzar la recollida selectiva de forma correcte evitant llençar al contenidor el tap de metall o plàstic, perquè les impureses creen problemes; un sol tap d’alumini pot malbaratar la càrrega de vidre de tot un contenidor. Només cal llençar-hi les ampolles i pots de vidre.   

Podem

 • Consumir productes amb envasos de vidre reutilitzables.
 • Emprar els pots de vidre per guardar-hi conserves.

Envasos

Dins dels envasos podem trobar diferents tipus de materials; les llaunes, els plàstics i els briks.  Són tres materials diferents que necessiten un procés de reciclatge molt diferent. Les llaunes estan fetes de ferro o alumini. Per obtenir alumini es genera molta contaminació i problemes en les zones mineres. Per tant és important reciclar per no haver de fer extracció. Els plàstics provenen de derivats del petroli, que a més de ser un recurs limitat, és molt contaminant en la seva extracció. Els briks són un conglomerat de diferents materials; plàstics, alumini i paper, i per tant tenen els mateixos problemes que els anteriors. El reciclatge d’aquests productes evita l’extracció de matèries primeres.   

Podem

 • Utilitzar els envasos retornables. 

Piles

La majoria de piles que s’utilitzen tenen alts continguts d’elements contaminants i algunes tenen mercuri, que és un metall tòxic que contamina l’aigua els sòls i l’atmosfera. Podem trobar diferents tipus de piles, però les més contaminants són les de botó que s’utilitzen en els rellotges, en càmeres fotogràfiques, aparells mèdics, i altres. Una sola pila de botó pot contaminar tota l’aigua d’una piscina de competició. Si reciclem les piles, se’n recuperen i tracten adequadament tots els elements químics que contenen entre els quals el mercuri. Cal llençar-les en els contenidors específics que trobarem en els centres de recollida selectiva i en els comerços on es compren les piles.   

Podem

 • Reduir el consum de piles connectant els aparells a la xarxa elèctrica.
 • Treure les piles dels aparells abans de llençar-los.

Matèria orgànica

Un 44% dels residus que generem és matèria orgànica. Si la reciclen deixarem d’omplir els abocadors amb material aprofitable, que pot convertir-se en adob a través del procés de compostatge. Si tenim un espai, podem fer compost a casa nostra i, així, dels nostres propis residus obtindrem adob per les plantes.   

Podem

 • Llençar les restes de menjar al contenidor de matèria orgànica.

Deixalleria

A la deixalleria s’hi poder dipositar tots aquells residus que no sabem on ubicar, i que no tenen un punt de reciclatge pels carrers. Fluorescents, pneumàtics, bateries, dissolvents, pintures i vernissos, electrodomèstics, olis minerals de particular, mobles, fustes, restes de jardí i runes provinents d’obres menors, ordinadors i productes electrònics i altres.Molts d’aquests materials contenen elements molt contaminants que han de ser tractats adequadament per una empresa de reciclatge. Portant-los a la deixalleria reduïm el riscos de contaminació i recuperem matèries primes.   

Podem

 • Portar-les a la deixalleria municipal.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de QUE FEM AMB ELS RESIDUS i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *